Sta su bre soketi

 • Sta su bre soketi

  U nasoj objavi o kompjuterskim mrezama i OSI modelu je pao bio pojam soket. Namerno nismo bili objasnili detaljnije sta su soketi, jer su soketi jedna posebna strana mrezne tehnologije. Nismo hteli da Vas zbunjujemo sa previse teksta od jednom. 🙂 A sada je pravi trenutak da Vam objasnimo i mrezne sokete.

  Vreme je za objasnjenje pojma soket

  Soket je standardna metoda za mreznu komunikaciju putem operativnog sistema. Mozete da zamislite soket kao tacka zavrsetka jedne konekcije, kao kod telefonske centrale. Samo sto su soketi abstraktan model programiranja koji kriju detalje o OSI modelu.

  Programer moze jednostavno da koristi soket da bi poslao i primio podatke preko mreze. Ti podaci se prenose preko komunikacionog sloja. Postoje vise vrsta soketa. Vrsta odredjuje strukturu transportnog sloja. Najvise se koriste strim i datagram soketi.

  Strim soketi nude pouzdanu dvosmernu komunikaciju i lice na telefonski poziv. Jedna strana uspotavlja vezu sa drugom stranom i kada je uspotavljena veza mogu oba dve strane medjusobno komunicirati.

  Dodatno postoji potvrda da je, ono sto je od Vas receno, stiglo na cilj. Strim soketi koriste TCP koji radi na transportnom sloju OSI modela. Kao sto smo Vam objasnili, podaci se salju u malim jedinicama, takozvanim paketima.

  TCP je tako napravljen, da salje pakete bez greske i u pravom redosledu( kao reci koje govorite kada telefonirate ).

  Web serveri, e-mail serveri i povezane klijentske aplikacije kao sto je npr pretrazivac koriste TCP i strim sokete za komunikaciju.

   

  , , , , , , , , , , , ,

0 komentara

Komentari