Sta je simetricno sifrovanje

 • Sta je simetricno sifrovanje

  Pojam simetricno sifrovanje je vezano za strukturu kljuca. Da bi ste sifrovali ili desifrovali podatke Vama je potrebna informacija kako da sifrujete i desifrujete podatke. Uz to je potreban kljuc koji je tajni parametar u sifrovanju. Poznavanje kljuca omogucava da sifrujete ili desifrujete podatke. Kljuc mozete da koristite na duze vreme ili da koristite za svaku poruku drugi. To je u Vasim rukama.

  Simetricno sifrovanje

  Simetricno sifrovanje se odlikuje cinjenicom da su kljucevi, koji se koriste za sifrovanje identicni(isti). Drugim recima onaj sto salje poruku i onaj sto istu prima moraju imazi isti kljuc da bi mogo primalac da procita tajnu poruku. Taj kljuc mora da se razmeni pre slanja poruke. Ta razmena je bila od uvek jedan veliki problem.

  Zasto je to veliki problem? Razmislite situaciju da se dopisujete sa nekim i sifrujete podatke. Kljuc morate da posaljete isto. I sad dolazi do problema jer sta ako je neko izmedju Vama i partnera sa kojim se dopisujete i cita sve. Ta osoba bi dosla do kljuca i mogla bi da desifruje sve sifrovane poruke.

  Jedan od primera za simetricno sifrovanje u starom rimu smo Vam opisali u clanku “Sta je kriptografija”(kliknite ovde).

  Kao drugi vrlo ugledan primer zelimo da navedemo ENIGMU koja je koristena u drugom svetskom ratu od nemacke vojske. Na Wikipediu mozete naci jedan vrlo dobar clanak o toj masini i njenoj analizi. Bilo se vise od 200 hiljada masina koristilo i svako ko je koristio tu masinu je morao da ima listu kljuceva. Ta lista se zvala “knjiga kljuceva” i menjala se svakog meseca. ENIGMA je bila uspesno provaljena od istrazivaca oko poljskog matematicara Marian Rajewski i Alan Turing u engleskoj. To su uspeli sredinom 1930 godine. Javnost su informisali tek 1970 godine jer je bila velika tajna.

  Koristeci moderne kompjutere postoje algoritmi koji su tretirani kao sigurnim. A to su kao primer AES( Advanced Encryption Standard) kao i IDEA( International Data Encryption Algorithm ). Ovi moderni simetricni algoritmi su razvijeno posle 1950 godine. Algoritmi koji su razvijeni pre tog doba se nazivaju “klasicnim”.

  Problem sa razmenom kljuceva je tek resen 1970 godine od Whitfield Diffie, Martin Hellman i Ralph Merkle i razvijanjem ideje o asimetricnim kljucevima od Leonard Adleman, Adi Shamir i Leonard Adleman u godini 1977 bazirano na ideju razmenu kljuceva.

  , , , , , , , , ,

0 komentara

Komentari