Online privatnost i privatnost uzivo

 • Online privatnost i privatnost uzivo

  Neki put ima situacije kada zelis biti sam…

  Postoji i informacija, koja ne treba nikog drugog, osim tebe, da zanima. To se naravno odnosi za uzivo kao i za internet.

  Drustvene mreze i IM(Instant Messenger) su postale neizostavni deo svakodnevnog zivota. Nije ni cudo jer nude zanimljive mogucnosti kao sto je odrzavati kontakte, predstavljati se u mrezi, upoznavanje novih ljudi i razmena slika kao i video snimaka.

  To je sve stvarno dobar razlog da budes aktivan u mrezi.

  Ali uz to se uspostavljaju novi izazovi za zastitu privatnosti. Internet ima samo smisla, ako otkrijes nesto o sebi. Obrnuto moze velika sloboda kretanja imati neugodne posledice za tvoju privatnost i sigurnost.

  Zasto je vazno svoju licnu privatnost stititi?

  Da se kreces kroz svakodnevni zivot anonimno je u danasnje vreme skoro nemoguce. Skoro uvek se skupljaju mnogo nasih licnih podataka. Ponekad ocigledno, ali cesto cak i bez naseg znanja.

  Vredi razmisliti oko toga, koje tragove podataka ostavljamo i koje posledice to sve moze za nasu privatnost da ima, kada se na primer nalazimo u kupovinu, krecemo kroz internet, ili rezervisemo odmor.

  “Ko nista nije lose uradio, taj nema sta da krije”

  Cesto kazu “Ko nista nije lose uradio, taj nema sta da krije“, ali onda bi trebalo takodje biti uredu, ako na svaki korak budu svi praceni sa kamerama. Samo sto to razumljivo ne zele mnogi ljudi. To znaci da je nama ipak nekako vazno da stitimo privatnost i nase privatne stvari da ostanu kod nas.

  Ali sta znaci uopste “privatno”? Jel je privatno kojeg kucnog ljubimca imam ili ko su mi prijatelji? Ili koje cipele nosim? Ta pitanja ne mogu biti uvek odgovorena jer svako razmislja drugacije, ali mozemo da kazemo da privatnost jedne osobe oznacava deo koji nije javan nego samo treba tu osobu da zanima.

  Ako si stavio vrednost na zastitu tvoje privatnosti, ne mora da si nesto lose uradio. Svako ima pravo na to i trebao bi i ti to pravo za privatnost da iskoristis!

  , , , , , , ,

0 komentara

Komentari