Sta je kriptografija

 • Sta je kriptografija

  A sada malo istorije ponovo :-). Kada je Gaj Julije Cezar iz starog rima slao poruke njegovim komandantima vojske nije verovao svojim poslanicima, zato je zamenio svako slovo A, u njegovoj poruci, za slovo D. Svako slovo B je zamenio za slovo E i tako kroz celu abecedu nastavio. Samo ko je znao za “pomak od 3” je mogao da cita tajne poruke.

  Sifrovanje i desifrovanje

  Podaci koji se mogu procitati imaju naziv “otvoreni tekst” ili “cist tekst”. Metod koji maskira otvoren tekst da bi sakrili sustinu se zove sifrovati. Sifrovati otvorenog teksta rezultira u sifrat. Mozete koristiti sifrovanje da bi se osiguralo da je podatak zasticen od bilo koga za koga nije namenjen, cak i one koji vide sifrat. Proces vracanja sifrata u otvoren tekst se zove “desifrovanje“.

   

  Sta je zaista kriptografija

  Kriptografija je nauka pomocu matematike za sifrovanje i desifrovanje podataka. Kriptografija Vam omogucava da sacuvate osetljive informacije ili prenosite ih preko nesigurne mreze( poput interneta ). Tako da ne moze da procita svako, osim primalac.

  Dok je kriptografija nauka o obezbedjivanju podataka, je kriptoanaliza nauka analize i razbijanje sigurnu komunikaciju. A kriptoanaliticari se takodje zovu “napadaci”.

  Kriptologija obuhvata kako kriptografiju tako i kriptoanalizu.

   

  Kako funkcionise kriptografija

  Kriptografski algoritam, ili sifra, je matematicka funkcija koja se koristi u procesu sifrovanja i dešifrovanja. Kriptografski algoritam radi u kombinaciji sa kljucem koji sadrzi rec , broj , ili frazu za sifrovanje otvorenog teksta.

  Bezbednost sifrovanog podataka je u potpunosti zavisan od dve stvari: snaga kriptografskog algoritma i tajnost kljuca.

   

  Evo jedan primer, ali moramo da se vratimo na rimsku imperiju i cezarovu sifru. Nikako nema kraja ova istorija…

  Izuzetno jednostavan primer konvencionalne kriptografije je sifra zamene. Ova sifra zamenjuje jedan podatak za drugi.

  Na primer, ako se sifruje rec “TAJNA” koristeci cezarov kljuc cija je vrednost 3, onda se pomerimo u abecedi za 3 na desno. Nasa abeceda pocinje sada sa slovo D, a obicno sa slovo A.

  Pocetak izgleda ovako( namerno smo uzeli englesku abecedu ) :

  ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

   

  ako se sada pomerimo za 3 u desno onda dobijamo:

  DEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZABC
  sada je D=A, E=B, F=C, i tako dalje.

   

  Koristeci ovu semu dobijamo za otvoreni tekst “TAJNA” sifrovani tekst “WDMQD”. Zamenili smo na jednostavan nacin abecedu i tako sakrili nasu tajnu. Da bi primalac mogao da desifruje sifrat i da procita posle cist tekst, morate mu reci da je kljuc 3.

   

  Naravno da po danasnjim standardima ova vrsta kriptografije nije sigurna, ali hej ovo je radilo u starom rimu i pokazuje kako konvencionalna kriptografija radi.

  , , , , , , , , , ,

0 komentara

Komentari